Διακόσμηση τοίχου με botanical τοιχογραφίες

Before and after -Botanical αυλή - mural.gr - τοιχογραφίες - -2

Περίληψη: Το άρθρο αφορά στη διακόσμηση τοίχου και τις botanical τοιχογραφίες και μπορείτε να σκλοράρετε απλώς και να «χαζέψετε» διάφορες φωτογραφίες, ώστε να εμπνευστείτε για τον δικό σας οικιακό ή επαγγελματικό χώρο. Επίσης, μπορείτε να επιλέξετε από τον πίνακα περιεχομένων που ακολουθεί παρακάτω τη συγκεκριμένη παράγραφο που σας ενδιαφέρει, πατώντας απλά το link. Συνεχίζοντας την ανάγνωση, θα μάθετε tips για τοιχογραφίες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, αλλά και τα οφέλη για την επιχείρησή σας, το παιδικό δωμάτιο που διακοσμείτε και πολλά άλλα! Αν θέλετε, μπορείτε να ακούσετε το άρθρο, πατώντας το link που βρίσκεται ακριβώς πάνω από την περίληψη.

Βάλτε λίγη ζούγκλα στην Αθήνα σας

Το botanical είναι εμμονή και το mural.gr δηλώνει ξεκάθαρα fan του είδους! Εδώ και αρκετά χρόνια παρατηρούμε με μεγάλη μας χαρά τα patterns με φυτά να κυριαρχούν στις επιλογές για  διακόσμηση τοίχου, με τις τοιχογραφίες να θεωρούνται η πλέον safe επιλογή για ένα αισθητικά άρτιο αποτέλεσμα. Ή, τουλάχιστον, έτσι πιστεύουμε εμείς που τις φτιάχνουμε!

Μια συνταγή διακόσμησης, που σπάνια πέφτει έξω και είναι πάντα ευχάριστη στο μάτι.

Διακόσμηση τοίχου και botanical τοιχοραφίες - mural.gr
Φωτογραφία από το Canva Pro - Από Sisoje και Getty Images

Botanical patterns: Ένα από τα αγαπημένα

Τα botanical patterns τα συναντάμε σε πολλά είδη σπιτιού, όπως κουβέρτες και σεντόνια, ποτήρια καφέ και θερμός, αμπαζούρ, πολυθρόνες, μαξιλάρια, είδη ρουχισμού, αξεσουάρ μόδας, αξεσουάρ κουζίνας και η λίστα δεν έχει τελειωμό.

Είναι τα φυτά και τα ζώα μια τάση στη διακόσμηση τοίχου, που ήρθε για να μείνει; Καθώς φαίνεται, ναι, και δεν έχουμε άλλο, παρά να την καλωσορίσουμε!

Διακόσμηση τοίχου και botanical τοιχογραφίες - mural.gr
Η φωτογραφία δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη (AI)
Διακόσμηση τοίχου και botanical τοιχοραφίες - floral wallpaper - AI generated mural.gr - 2 (1)
Η φωτογραφία δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη (AI)

Τα botanical themes πέρασαν και στη διακόσμηση τοίχου μέσα από πίνακες ζωγραφικής, prints, ταπετσαρίες, τοιχογραφίες εξωτερικών χώρων πολλών τετραγωνικών μέτρων και εσωτερικών χώρων σε υπέροχες παστέλ αποχρώσεις.

Η γκάμα του botanical theme είναι τεράστια και περιλαμβάνει ρεαλιστικές απεικονίσεις εξωτικών φυτών και ζώων,  πιο «γραφιστικές» δουλειές που παραπέμπουν σε illustrations και εντελώς αφηρημένα μοτίβα εμπνευσμένα από φυτά, κάνοντας τις εκδοχές των botanical patterns κυριολεκτικά αμέτρητες. Παρακάτω, θα δούμε διάφορες προτάσεις και εκδοχές του botanical στη διακόσμηση τοίχου, που όχι μόνο θα μας εμπνεύσουν, αλλά θα μας κάνουν να αναπολήσουμε τα σχολικά μας φυτολόγια.

Εσείς είχατε φυτολόγιο ως μαθητές; Εγώ ναι και, μάλιστα, ήμουν πολύ περήφανη για αυτό!

Τα παραπάνω σχέδια είναι από το FreePik με την αναζήτηση «botanical patterns»

Botanical τοιχογραφίες σε εσωτερικούς χώρους

Το botanical design σε εσωτερικούς χώρους κατοικιών, μπορεί να προσφέρει χαλάρωση, όταν το συναντάμε σε απαλές και γήινες αποχρώσεις, ενώ συνδυάζεται ιδανικά με boho διακόσμηση. Μία τοιχογραφία σε έντονα χρώματα και με πιο γραφιστικό ύφος, μπορεί να δώσει ένταση σε χώρους που έχουν πολύ απλή ή minimal διακόσμηση και τους λείπει η δυναμική. Ένα έντονο botanical mural δίνει στον χώρο κάτι από την εξωτική ατμοσφαιρικότητα των έργων του Gauguin. Τέλος, μια funky botanical τοιχογραφία με λουλούδια σε απαλές ροζ και κίτρινες αποχρώσεις, ολοκληρώνει υπέροχα τον χώρο σας, ειδικά αν είστε fan του dopamine decor.

Dopamine decor σημαίνει να διακοσμούμε το σπίτι μας με πράγματα και χρώματα που μας κάνουν χαρούμενα, που ανεβάζουν δηλαδή τη ντοπαμίνη μας. Χωρίς να ανησυχούμε ιδιαίτερα αν ταιριάζουν μεταξύ τους ή αν ακολουθούν βασικούς κανόνες interior design.

Τα παραπάνω σχέδια είναι από το FreePik του χρήστη balchugova.

Χρήσιμες πληροφορίες για τις τοιχογραφίες εσωτερικού χώρου

Για τοιχογραφίες σε εσωτερικούς χώρους δεν απαιτείται κάποιο ειδικό χρώμα. Συνήθως, χρησιμοποιούνται υδατοδιαλυτά, πλαστικά χρώματα, άοσμα και όσο το δυνατό πιο οικολογικά, αλλά και πιο ποιοτικά ακρυλικά χρώματα ζωγραφικής για ιδιαίτερες λεπτομέρειες. Επίσης, αρκετές φορές χρησιμοποιούνται ανεξίτηλοι χοντροί μαρκαδόροι για έντονα περιγράμματα, doodles κ.λπ.

Σε κάποιες περιπτώσεις, συνίσταται η κάλυψη του έργου με ματ βερνίκι σε σπρέι, ώστε να δημιουργηθεί μια «μάσκα» πάνω από το έργο που δρα ενάντια στη σκόνη, τους ρύπους και τη βλαβερή για τα χρώματα ηλιακή ακτινοβολία.

Disclaimer: Η χρήση του βερνικιού δεν είναι απαραίτητη στους εσωτερικούς χώρους, εκτός κι αν αυτοί είναι χώροι υψηλής λειτουργικότητας, όπως για παράδειγμα οι κουζίνες, ή υψηλής υγρασίας, όπως το μπάνιο. Επίσης, προτείνεται προστασία με βερνίκι σε σπίτια με καπνιστές, μιας και ο καπνός μπορεί σταδιακά να φέρει αλλοίωση στα χρώματα, όπως ακριβώς κάνει και με τις κουρτίνες μας, αλλά και σε τοιχογραφίες που τις χτυπάει ο ήλιος όλη μέρα.

Τοιχογραφία εσωτερικού χώρου Ελπίδα | mural.gr

Botanical τοιχογραφίες σε επαγγελματικούς χώρους

Οι τοιχογραφίες σε επαγγελματικούς χώρους κερδίζουν έδαφος καθημερινά και αποτελούν ιδανική λύση ανανέωσης και ανακαίνισης, αναδεικνύοντας εκ νέου ακόμη και τον παλιό σας εξοπλισμό. Μπορούν να αγκαλιάσουν την εταιρική σας ταυτότητα, να την αναδείξουν και να προσφέρουν στους πελάτες σας μία νέα εμπειρία. 

Τα botanical murals ταιριάζουν σχεδόν σε κάθε είδους επιχείρηση, όπως ακριβώς ταιριάζουν και τα αληθινά φυτά σε γλάστρες. Μπορούν να καλύψουν έναν ολόκληρο τοίχο, που ίσως παρουσιάζει προβλήματα που χαλάνε την αισθητική του χώρου, όπως ανωμαλίες, εξογκώματα, καμπύλες ή τραχιά επιφάνεια. Μπορούν ακόμη να καλύψουν μια μικρότερη επιφάνεια, όπως μια κολώνα ή κάποια περίεργη και «άχρηστη» εσοχή, προσφέροντας άμεσα ανανέωση με μικρό κόστος.

Διακόσμηση τοίχου και botanical τοιχογραφίες - mural.gr
Φωτογραφία από το Canva Pro - Από Sisoje και Getty Images

Επίσης, οι τοιχογραφίες αυξάνουν το engagement των πελατών με μία επιχείρηση. Τους παροτρύνουν να εμπλακούν περισσότερο, να βγουν φωτογραφίες, να τις ανεβάσουν στα social media, να ταγκάρουν τα δικά σας profiles και να σας προτιμήσουν εκ νέου. Δε θέλετε να βγάζουν selfies και να κάνουν stories οι πελάτες σας, όσο περιμένουν στην ουρά να εξυπηρετηθούν;

Στην εποχή της εικόνας, μια botanical τοιχογραφία αποτελεί ιδανικό background για online meetings και video στο TikTok, βοηθώντας τους πελάτες και τους συνεργάτες να σας θυμούνται και να σας αναγνωρίζουν ευκολότερα. 

Ακόμη όμως και σε χώρους γραφείου, οι botanical τοιχογραφίες μπορούν να ανανεώσουν την διάθεση των ανθρώπων που εργάζονται μαζί σας και η ανεβασμένη διάθεση του εργατικού δυναμικού έχει αποδειχθεί πως ανεβάζει την παραγωγικότητα και μειώνει τον αριθμό αποχωρήσεων.

Ένα όμορφο εργασιακό περιβάλλον, δείχνει πως νοιάζεστε για την εικόνα της επιχείρησής σας και αυτό έχει αντίκτυπο και στους πελάτες σας, αλλά και στους συνεργάτες σας. Μία τοιχογραφία έχει την ιδιαιτερότητα πως μπορεί να σταθεί μόνη της και να αγκαλιάσει το περιβάλλον γύρω της, όποιο κι αν είναι αυτό. Για αυτό και ταιριάζει άψογα τόσο σε εργοστασιακά, industrial περιβάλλοντα, όσο και σε πιο μοντέρνες ή formal εταιρείες.

Διακόσμηση τοίχου με botanical τοιχογραφίες σε παιδικά δωμάτια

Μια επιλογή που είναι εξαιρετικά δημοφιλής τα τελευταία χρόνια στο χώρο της διακόσμησης των παιδικών δωματίων, είναι οι τοιχογραφίες με θέματα που περιλαμβάνουν εξωτικά φυτά και ζωάκια της ζούγκλας. Θέματα unisex, ιδανικά για δωμάτια Montessori, δωμάτια που είναι κοινά και τα μοιράζονται αγόρια και κορίτσια, αλλά και για περιπετειώδη παιδιά που τους αρέσουν οι εξερευνήσεις και οι ανακαλύψεις!

Τα φυτά και τα ζώα ηρεμούν τα παιδιά και τους εμπνέουν αγάπη και σεβασμό για τη φύση. Τα παιδιά που μεγαλώνουν στον αστικό ιστό τείνουν να περνάνε πολύ χρόνο μέσα στο σπίτι και, δη, στο δωμάτιο τους και στα παιχνίδια τους. Μια botanical τοιχογραφία μπορεί να αποτελέσει αληθινή έμπνευση για τους μικρούς σας εξερευνητές και να τους καλλιεργήσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα. Οι θεματικές αυτές, εξάλλου, δε βρίσκονται τυχαία στην κορυφή των επιλογών των νέων γονιών τα τελευταία χρόνια.

Για τις παιδικές τοιχογραφίες προτείνουμε και απόλυτα οικολογικές λύσεις, χωρίς να περνάμε κανένα βερνίκι. Για ονειρεμένες παστέλ αποχρώσεις μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, αν μας το ζητήσετε, χρώματα κιμωλίας για τοίχο, μια top επιλογή για παιδικά και ιδιαίτερα για βρεφικά δωμάτια. Συνεργαζόμαστε με το Chalk Of The Town® σε αυτό και στηρίζουμε την ελληνική, γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Διακόσμηση τοίχου και botanical τοιχογραφίες - mural.gr
Η φωτογραφία δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη (AI)
Διακόσμηση τοίχου και botanical τοιχογραφίες - mural.gr
Η φωτογραφία δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη (AI)

Botanical τοιχογραφίες σε εξωτερικούς χώρους

Για τις τοιχογραφίες εξωτερικού χώρου θα κινηθούμε περισσότερο σε μικρής έκτασης χώρους και δε θα πιάσουμε την κατηγορία graffiti – ίσως να το κάνουμε στο επόμενο αφιέρωμα. Botanical, λοιπόν, τοιχογραφίες εξωτερικού χώρου για διακόσμηση τοίχου:

Αν οι botanical τοιχογραφίες ταιριάζουν υπέροχα σε εσωτερικό χώρο, τότε οι εξωτερικοί χώροι είναι απλώς το σπίτι τους. Οι ταράτσες μας, οι αυλές μας και τα μπαλκόνια μας μπορούν να μεταμορφωθούν πλήρως, τόσο με αληθινά φυτά, γλάστρες και αναρριχώμενα σε πέργκολες, όσο και με ζωγραφισμένα φυτά σε τοιχογραφίες!

Διακόσμηση τοίχου και botanical τοιχογραφίες - mural.gr
Φωτογραφία από το Canva Pro - Από Sisoje και Getty Images

Εδώ στο mural.gr λατρεύουμε τις botanical τοιχογραφίες σε εξωτερικούς χώρους (το έχετε καταλάβει, ε;) Από τα graffiti σε δρόμους, τη διακόσμηση τοίχου σε αυλές και τα τεράστια έργα τέχνης σε ολόκληρες πολυκατοικίες, τα φυτά και τα λουλούδια είναι ένα θέμα που μας φτιάχνει τη διάθεση, ξεκουράζει το βλέμμα μας και μας προσφέρει ηρεμία. Ο αστικός ιστός, ειδικά της Αθήνας, είναι καλυμμένος με τόσο πολύ τσιμέντο, που τα χρώματα και δη τα φυσικά από αληθινά φυτά και λουλούδια, αποτελούν μια παρηγοριά για τα μάτια μας.

Tips: Οι τοιχογραφίες σε εξωτερικούς χώρους χρειάζονται εξτρά προστασία, για αυτό απαιτείται η χρήση ειδικών χρωμάτων εξωτερικού χώρου και η εφαρμογή βερνικιού ειδικά σε περιοχές με υψηλή υγρασία. Όπως και εσωτερικά, έτσι και εξωτερικά, οι τοιχογραφίες αγκαλιάζουν τον περίγυρό τους και μεταμορφώνουν εντελώς έναν χώρο από μόνες τους, χωρίς να απαιτείται η ανανέωση των επίπλων ή των υπολοίπων στοιχείων του χώρου.

Διακόσμηση τοίχου και botanical τοιχοραφίες - mural.gr - 1
Φωτογραφία από το Canva Pro - Από dndavis

Botanical τοιχογραφία σε αυλή από το mural.gr

Και για το τέλος, αφήσαμε τα δικά μας! Botanical αυλή που δημιουργήθηκε από έναν απλό, μουντό, ακάλυπτο και μεταμορφώθηκε στο πιο φανταστικό μέρος του σπιτιού. Το παρακάτω project περιλάμβανε και μεταποίηση επίπλων, σε botanical mood φυσικά!

Before and after -Botanical αυλή - mural.gr - τοιχογραφίες - 1Before and after -Botanical αυλή - mural.gr - τοιχογραφίες - -2
Σύρε
Τοιχογραφία εξωτερικού χώρου Botanical αυλή - mural.gr - 2

Για τη αυλή χρησιμοποιήθηκε ακρυλικό και πλαστικό χρώμα και 3 στρώσεις ματ βερνικιού πέτρας. Επειδή ο χώρος είναι εκτεθειμένος σε πολλή υγρασία και νερά, πάρθηκαν εξτρά προφυλάξεις για καλύτερα αποτελέσματα.

Στα έπιπλα χρησιμοποιήθηκαν χρώματα κιμωλίας Chalk Of The Town® στις παρακάτω αποχρώσεις:

Τα μαξιλάρια αγοράστηκαν από το Leroy Merlin.

Τοιχογραφία εξωτερικού χώρου Botanical αυλή - mural.gr - 3

Η φανταστική σκάλα γέμισε με λουλούδια και έδωσε ακόμη περισσότερη ζωή στο χώρο αυτό, που πρωτύτερα χρησίμευε μόνο ως αποθήκη. Ο πρωινός καφές, το απογευματινό τσάι, τα βραδινά cocktails και τα ψησίματα σε γιορτές και αργίες μπήκαν για τα καλά στην καθημερινότητα των ενοίκων.

Κάπου εδώ, το botanical αφιέρωμα έφτασε στο τέλος του! Ελπίζω να το ευχαριστηθήκατε κι εσείς, όσο κι εμείς! Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για το δικό σας προσχέδιο και μία εκτίμηση κόστους!

Διακόσμηση τοίχου και botanical τοιχογραφίες - mural.gr
Φωτογραφία από το Canva Pro - Από S